11.7 C
Marijampolė
2024 / 05 / 10

Kamuoja skrandžio skausmas? Nepiktnaudžiaukite jį malšinančiais vaistais – tai gali pakenkti

Ar jau skaitėte?

Situacija, kai staiga prasidėjęs skrandžio skausmas sutrikdo kasdienines veiklas, pakeičia planus bei apsunkina gyvenimo kokybę, daugeliui nėra svetima. Be to, ne paslaptis, kad dažnai šioms būklėms įtakos turi greitas gyvenimo tempas ir patiriamas stresas, su kuriuo susiduria vis didesnė dalis žmonių. Apie kokias sveikatos būkles gali signalizuoti šis simptomas? Marijampolės „InMedica“ klinikos šeimos gydytoja Ieva Jasiulevičiūtė pastebi, kad skrandžio skausmai – itin dažnas negalavimas, dėl kurio pacientai atvyksta pas šeimos gydytoją, o to priežastys gali būti labai įvairios.

„Beveik kasdien kreipiasi bent vienas pacientas, kuris skundžiasi nuolatiniu arba epizodiniu diskomfortu epigastriumo, vadinamosios „duobutės“, srityje. Tokia būklė gali varginti įvairaus amžiaus žmonės, tačiau dažniau su ja susiduria jautrūs, nuo streso kenčiantys žmonės, taip pat tie, kurie nereguliariai maitinasi, rūko, piktnaudžiauja alkoholiniais gėrimais, dažnai arba dideliais kiekiais vartoja aspiriną ir nesteroidinius vaistus nuo skausmo ir uždegimo“, – pasakoja I. Jasiulevičiūtė.

- Reklama -

Kaip skirstomi pilvo skausmai?

Skrandžio skausmas.

Dažniausiai šių nemalonių pojūčių klasifikacija skirstoma atsižvelgiant į jų pobūdį ir trukmę. Skausmas gali būti ūmus, lydimas peritonito reiškinių, kai pilvas tampa kietas, įtemptas, itin jautrus ir skausmingas. Tokio pobūdžio skausmas išsivysto plyšus pilvo vidaus organams, kuomet į uždegiminį procesą yra įtraukiama ir pilvaplėvė. Tai ūmi, greitos chirurginės intervencijos reikalaujanti klinikinė situacija.

„Ūmus, bet be pilvaplėvės uždegimo skausmas būdingas gastritui – skrandžio uždegimui. Epizodinis, priepuolinis skausmas dažniausiai byloja apie gastroezofaginio refliukso, padidėjusio skrandžio rūgštingumo, ligą, skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opą“, – vardina šeimos gydytoja.


Sveikatos.info – Guzelį pilvo srityje aptikę pacientai yra linkę delsti


Tuo metu lėtinis, palaipsniui progresuojantis skrandžio skausmas, nesusijęs su valgymu ir lydimas kitų nerimą keliančių simptomų, gana dažnai būna nulemtas skrandžio vėžio. Ypač nepalanku tai, kad šios ligos atveju skausmai pasireiškia tik vėlyvose stadijose, o jos pradžioje pacientai jokių skundų dažniausiai neišsako.

Epigastriumo srities (viršutinės–vidurinės pilvo dalies) skausmas nebūtinai byloja apie viršutinio virškinamojo trakto organų ligas. Gana dažnai ankstyvo apendicito skausmas prasideda „duobutės“ srityje ir po 4–6 valandų nusileidžia į pilvo apačią, dešinę klubinę sritį. Taip pat kartu su kitais simptomais, pavyzdžiui, nerimu, mirties baime, šaltu prakaitu ar panašiai, skausmas ir diskomfortas „duobutės“ srityje yra būdingas apatinės sienelės miokardo infarktui.

- Reklama -

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad skrandžio skausmas ne visada signalizuoja apie rimtus uždegimus. Dažnai šis pojūtis, ypač priepuolinis, pasireiškiantis tik tam tikrose situacijose ir lydimas ankstyvo pasisotinimo jausmo, signalizuoja apie vadinamąją funkcinę dispepsiją. Tai sutrikimas, kurio metu žmogus išsako skundus, tačiau vertinant objektyviai struktūrinių skrandžio ir kitų virškinamojo trakto organų pakitimų nenustatoma, todėl pacientui ši būklė nėra pavojinga, nors ir sukelia diskomfortą, trikdo kasdienę veiklą. Vis dėlto, ši diagnozė patvirtinama tik atmetus visas kitas galimas ligas“, – pasakoja I. Jasiulevičiūtė.

Kada ieškoti profesionalo pagalbos?

Pasak šeimos gydytojos, egzistuoja simptomai ir požymiai, vadinamosios „raudonos vėliavėlės“, kurių nei sveikatos priežiūros specialistai, nei patys pacientai neturėtų ignoruoti:

  • kraujavimas iš virškinamojo trakto, pasireiškiantis vėmimu šviežiu arba apvirškintu krauju, kavos tirščių spalvos ir konsistencijos, arba juodos, dervą primenančios, nemalonaus kvapo išmatos, vadinamos melena;
  • laipsniškas svorio netekimas, kai žmogus to tikslingai nesiekia;
  • palaipsniui sunkėjantis rijimas;
  • dažnas ir ilgai trunkantis pykinimas ir vėmimas;
  • geležies stokos mažakraujystė;
  • pacientams, vyresniems nei 55 m., išliekanti arba neseniai prasidėjusi neaiškios kilmės dispepsija;
  • šeimos onkologinių ligų istorija.

Šie simptomai gali signalizuoti apie piktybinį susirgimą, todėl juos pastebėjus svarbu kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į skausmo pobūdį: jei jis kartojasi ir suintensyvėja pavalgius, didelė rizika, kad skrandyje atsirado žaizda, o skausmas, kuris kyla nevalgius, nakties metu, būdingesnis dvylikapirštės žarnos opaligei.

„Šių požymių negalima ignoruoti, ypač jeigu jie kelia nerimą ir trikdo kasdienę veiklą, nes, remiantis moksliniais tyrimais, laiku nediagnozuota ir negydoma opa gali plyšti“, – atkreipia dėmesį I. Jasiulevičiūtė.

Kaip gydomi skrandžio skausmai?

Prasidėjus skausmams padėti gali skrandžio rūgštingumą mažinantys, antispazminiai ar skrandžio gleivinę apsaugantys vaistai. Tolimesnis gydymas turėtų būti pritaikytas pagal individualius skundus, pavyzdžiui, virškinimo fermentai padeda, kai skausmą lydi dispepsija. Tiesa, vaistų nuo skausmo nereikėtų vartoti dažnai ir didelėmis dozėmis, nes jie patys gali būti viena iš skrandžio pažaidos priežasčių.

Be to, siekiant išsiaiškinti konkrečią pilvo skausmų priežastį, pravartu pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju, kuris apžiūrės ir objektyviai įvertins būklę. Taip pat naudinga atlikti bendrą kraujo tyrimą, dėl galimos mažakraujystės, bei ištirti uždegiminius kraujo rodiklius (CRB ir ENG), nes jie gali padėti atpažinti onkologines bei uždegimines virškinamojo trakto ligas. Tam tikrose klinikinėse situacijose tikslinga atlikti ir pilvo organų echoskopiją bei slapto kraujavimo išmatose testą.

„Žinoma, auksinis standartas diagnozuojant viršutinio virškinamojo trakto ligas ir diferencijuojant skrandžio skausmų priežastis yra gastroskopija. Taip pat tikslinga pacientus, kuriems skrandžio skausmai dažnai kartojasi arba užsitęsia ištirti dėl Helicobacter pylori bakterijos“, – teigia šeimos gydytoja.

Verta nepamiršti, kad skrandžio skausmų riziką padeda sumažinti sveikas ir subalansuotas gyvenimo būdas. Visų pirma, svarbu reguliari mityba – skrandis niekuomet nebūtų tuščias per ilgai, ir valgyti reikėtų mažesnėmis porcijomis, neskubant, stengtis neprisivalgyti prieš miegą, nakties metu.

Svarbu rinktis lengvai virškinamus produktus, vengti skrandžio gleivinę dirginančio: aštraus, kepto ar rūkyto maisto, o dienos racioną papildyti didesniu vaisių ir šviežių daržovių kiekiu. Taip pat reikėtų riboti išgeriamo kofeino ir alkoholinių gėrimų kiekį bei nerūkyti. Derėtų nepamiršti daugiau judėti, vengti stresinių situacijų ir palaikyti darbo-poilsio režimą.

spot_img

Įsigiję pigiau vištienos „Rimi“, pasiruošite kepsnelių „Eurovizijos“ vakarui: pirštus apsilaižys visa draugų kompanija

Šeštadienį lauksite svečių „Eurovizijos“ vakarui ir nežinote, ką greitai, skaniai bei pigiai paruošti? Pamarinavę vištienos šlauneles su citrinos žievele, aromatingais kepsneliais mėgausitės vos po pusvalandžio. Šis patiekalas atsieis itin pigiai: ingredientų sąrašas trumpas, paruošimas...

Šeimos gydytoja papasakojo, kokių klaidų nedaryti, norint sėkmingai mesti svorį

Sparčiai šylant, orams nemaža dalis žmonių pradeda intensyviai ruoštis vasaros sezonui ir daugiau dėmesio skiria savo kūno linijoms. Tiesa, net pradėjus aktyviau sportuoti ir riboti tam tikrų maisto produktų kiekį, ne visada gali pavykti...

Pristatė Lietuvoje kelionę pradėjusį vėžio „konsultacijų kabinetą“: net 40 proc. vėžio atvejų galima išvengti

Onkologinių susirgimų tikimybė visuomenę vis dar itin gąsdina, o apie prevencines programas ir šiuolaikinį gydymą gyventojai žino nepakankamai. Todėl Europos Sąjungos (ES) kovos su vėžiu misijos turas pradėjo kelionę Vilniuje – „konsultacijų kabinete“ žiniomis...

Spalvomis, kvapais ir skoniais užburiantis Tunisas – dykumų oazės ir balto smėlio paplūdimiai nukels...

Krištolo skaidrumo Viduržemio jūros skalaujami ir palmėmis nusėti balto smėlio paplūdimiai ne vieną keliautoją atvilioja į egzotiškąjį Tunisą, kone kiekviename žingsnyje stebinantį ryškiais kontrastais. Afrikos spalvų, kvapų bei skonių pripildytos kelionės akimirkos dar ilgai...

ORAI: Penktadienio dieną daug kur palis, vyraus nedidelis lietus

Penktadienio dieną daug kur palis, vyraus nedidelis lietus. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 11–16 laipsnių šilumos. Šeštadienį lietaus tikimybė maža. Vėjas šiaurės vakarų, šiaurės, naktį 5–10 m/s, dieną 8–13 m/s. Temperatūra naktį...

Gegužės 10-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO (Buhalterių diena)

Gegužės 10-oji – Buhalterių diena. Gegužės dešimtoji, penktadienis – 130-oji metų diena (penktoji 19-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 234 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Bertolda, Bertoldas, Putinas, Sangailė, Viktorina; rytoj: Dalius, Mamerta, Mamertas, Mamertina,...

Astrologinė prognozė gegužės 10-ajai, penktadieniui

AVINAS. Šiandien nemažai bendrausite, tačiau kai kurie pokalbiai virs ginčais ir ims varginti. Gali atsirasti techninių, transportavimo, prekybinių rūpesčių. Viską nesunkiai sutvarkysite ir išspręsite, jei tik nesinervinsite ir nenuleisite rankų. JAUTIS. Diena bus kupina piniginių,...

Baigėsi išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose: sulaukta beveik 170 tūkst. rinkėjų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad, per tris išankstinio balsavimo dienas rinkdami Prezidentą ir spręsdami referendume dėl pilietybės išsaugojimo iš viso balsavo beveik 170 tūkstančių rinkėjų. Preliminariais VRK duomenimis, rinkėjų aktyvumas pasiekė 7,1 proc. nuo...

„Rimi“ naujovė taromatuose: padės neprarasti nė vieno cento už grąžintą tarą

„Rimi“ pirkėjai nuo šiol galės pasirinkti, kaip jie nori susigrąžinti pinigus už depozitinę tarą. Iki šiol sugrąžinę depozitą, pirkėjai gaudavo popierinį kvitą, kurį galėdavo išleisti apsipirkdami „Rimi“, arba susigrąžindami kvite nurodytą sumą „Rimi“ kasose....

Lietuvoje surengtos HIMARS kovinio šaudymo pratybos: paleisti šoviniai į taikinius Baltijos jūroje

Ketvirtadienio popietę prasidėjo Lietuvos ir JAV kariuomenių kovinio šaudymo pratybos „Neatidėliotinas atsakas 2024“. Jų metu į Baltijos jūrą šaudoma iš reaktyvinės salvinės ugnies sistemos HIMARS. Tokios pratybos Lietuvoje vykdomos pirmą kartą. Pratybos vyksta Kairiuose, Klaipėdoje rajone, esančiame Brigados generolo Povilo Plechavičiaus...

Kas laimės šį savaitgalį? „Iki“ nuolaidiškėse pasiseks visiems: TOP 3 greitos idėjos užkandžiui, pietums...

Ir šeštadienį, ir sekmadienį teks rinktis, kam skirti savo balsą. Tačiau svarstyti, ką skanaus ir nebrangaus pasiruošti belaukiant rezultatų, nereikės. „Iki“ nuo ketvirtadienio kviečia į tradicines „Nuolaidiškes“ – pažėrė aibę gerų pasiūlymų ir siūlo...

ORAI: Ketvirtadienio dieną daug kur palis, vyraus nedidelis lietus

Ketvirtadienio dieną daug kur palis, vyraus nedidelis lietus. Vėjas besikeičiančios krypties, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra 8–13, Pietvakarių Lietuvoje kai kur 14–16 laipsnių šilumos. Penktadienį daug kur palis, dieną vyraus nedidelis lietus. Vėjas naktį pietvakarių, vakarų,...

Gegužės 9-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO (Šeštinės)

Gegužės 9-oji – Europos diena; Šeštinės. Gegužės devintoji, ketvirtadienis – 129-oji metų diena (ketvirtoji 19-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 235 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Austė, Austėja, Eda, Edita, Grigalius, Mintgailas, Mintgailė, Pominas,...

Astrologinė prognozė gegužės 9-ajai, ketvirtadieniui

AVINAS. Patirsite daug įspūdžių, jei būsite įvykių sūkuryje, viskuo domėsitės, aktyviai bendrausite. Gali būti, kad teks duoti ar imti interviu, arba kitaip viešai išreikšti tam tikrą savo nuomonę. JAUTIS. Šiandien jums labiausiai norėsis paprastų žemiškų...

„Rimi“ įsigykite pistacijų pigiau: šis sveikatai palankus užkandis tiks „Eurovizijos“ vakarėliui (receptas)

Riešutus dažniau prisimename žiemą, tačiau tai puikus užkandis visais metų laikais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad riešutai turi daug naudingų medžiagų, o juose esantys augaliniai steroliai mažina blogojo...

„Iki“ klientų valdybos narių grilio atradimai: kas labiausiai nustebino?

Didelio susidomėjimo sulaukusi naujoji „Iki“ iniciatyva – „Iki“ klientų valdyba – įgauna pagreitį. Susirinkę į pirmąjį posėdį, dešimt jos narių ne tik aptarė būsimą veiklą, bet ir nuveikė pirmąjį darbą, kurio rezultatai bus naudingi...

Gegužės 8-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO (Šv. Stanislovas, Cibulinis)

Gegužės 8-oji – Tarptautinė raudonojo kryžiaus diena; Šv. Stanislovas, Cibulinis; Lietuvos muitinės įkūrimo diena; Antrojo pasaulinio karo aukų atminimo diena; Pasaulinė orientavimosi sporto diena. Gegužės aštuntoji, trečiadienis – 128-oji metų diena (trečioji 19-osios metų savaitės...

ORAI: Artėjančiomis dienomis bus kintanti temperatūra su trumpais lietumis, šalnomis naktį ir vidutinio stiprumo...

Šiandien be žymesnio lietaus. Vėjas šiaurinių krypčių, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra 10–15 laipsnių šilumos. Ketvirtadienį kai kur trumpai palis. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 1–6 laipsniai šilumos, Rytų Lietuvoje ore vietomis, dirvos paviršiuje...

Astrologinė prognozė gegužės 8-ajai, trečiadieniui

AVINAS. Pasižymėsite komercine uosle, todėl pravartu pagalvoti, ką norėtumėte nusipirkti ar parduoti ir pan. Būkite pakantesni artimųjų bei vaikų nuomonei ir savitiems jų interesams. JAUTIS. Bus nemažai įvairiausių emocijų, jaudulio. Aplinkiniai gali reikšti pretenzijas arba...

Apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas teikianti įmonė įtariama nuslėpusi 280 tūkst. eurų, nelegaliai įdarbinusi ukrainiečius

Klaipėdos apskrityje veikiančios apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas teikiančios bendrovės direktorius įtariamas į apskaitą neįtraukęs ne mažiau kaip 280 000 eurų grynųjų pinigų, gautų už suteiktas paslaugas. Galimi nusikaltimai buvo padaryti 2022-2024 m. Neįtraukus pinigų į...

„oho!“ gamintoja didina ankštinių užkandžių gamybą, nusitaikė į sveikuolius

Lietuviško kapitalo „oho!“ sausų pusryčių ir traškučių gamintojas „Naujasis Nevėžis“ didina ankštinių užkandžių gamybą. Netrukus pasiūlys naujus lęšių traškučius, kuriuose sumažintas druskos, riebalų bei cukraus kiekis. Anot bendrovės vadovo Gedimino Krutulio, augantis susidomėjimas ankštiniais, sveikesniais...

ORAI: Šiandien be lietaus, aukščiausia temperatūra 10–15 laipsnių šilumos

Šiandien lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas šiaurinių krypčių, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 10–15 laipsnių šilumos. Trečiadienio dieną kai kur trumpas lietus. Vėjas šiaurinių krypčių, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 0–5 laipsniai šilumos, ore vietomis, dirvos paviršiuje daug...
spot_img
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

spot_img

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img