13.9 C
Marijampolė
2024 / 06 / 13

Augimo galimybės karjeroje: kaip jas pastebėti ir susikurti?

Ar jau skaitėte?

Augimas ir profesinis tobulėjimas šiandien neabejotinai yra vieni svarbiausių dalykų karjeroje, nuo kurių priklauso darbuotojų pasitenkinimas darbu, motyvacija, įsitraukimas ir prasmės jausmas. Apie tai, kad darbuotojui trūksta erdvės tobulėti, išduoda išsekęs entuziazmas ir jausmas, kad darbe niekas nebeįdomu. Tokia būsena žalinga tiek darbdaviui, kuriam tai reiškia mažesnį darbuotojo įsitraukimą ir produktyvumą, tiek specialistui, kuris ne tik netobulėja darbe, bet ir neišnaudoto potencialo prieskonį atsineša į kitas gyvenimo sritis.

Galimybėmis augti svarbu rūpintis patiems

Veiklos ir karjeros trenerės Giedrės Vaitiekūnaitės teigimu, jei esame karjeros etape, kuris mūsų nebepraturtina, stabdo augimą, jei kasdienių užduočių imamės be ugnelės akyse, jos nebemotyvuoja, įsiveliama į rutiną, o darbe darosi nuobodu, vadinasi, laikas šį tą keisti ir ieškoti naujų galimybių arba bandyti jas susikurti.

- Reklama -
Pasaulio žmogiškųjų išteklių valdymo platformos „Deel“ plėtros vadovė Baltijos, Vidurio ir Rytų Europos regione Liina Laas.

„Deja, ne visuomet randame ryžto ir drąsos tai padaryti. Norint nestovėti vietoje, reikia išdrįsti žengti žingsnį į priekį. Juo gali tapti pokalbio su vadovu inicijavimas, savo lūkesčių išsakymas, aptarimas, kokiais būdais augimo ir savirealizacijos poreikiai galėtų būti patenkinti. Vadovai yra suinteresuoti savo pavaldinių tobulėjimu, todėl turėtų padėti darbuotojui siekti karjeros tikslų. Jei taip nėra, reikėtų savęs paklausti, ar tikrai verta tokiai organizacijai toliau skirti savo laiką ir pastangas“, – sako G. Vaitiekūnaitė.

Pasaulio žmogiškųjų išteklių valdymo platformos „Deel“ plėtros vadovė Baltijos, Vidurio ir Rytų Europos regione Liina Laas pabrėžia, kad gebėjimas pastebėti ir susikurti augimo galimybes profesinėje srityje šiandien yra vienas svarbiausių įgūdžių, nuo kurio reikšmingai priklauso karjeros sėkmė. Šis įgūdis yra išsiugdomas, o norint tai padaryti svarbu nepamiršti keleto svarbių dalykų.

Prioritetą teikite pasitenkinimui darbu

Anot L. Laas, visų pirma, svarbu gebėti suprasti, kad esamoje pozicijoje ar pareigose pasiektos augimo lubos. Mėgavimasis darbu yra bene geriausias indikatorius, todėl reikėtų reguliariai sau užduoti klausimus: „ar tai, ką darau, man vis dar teikia malonumą?“, „ar esamoje darbovietėje jaučiuosi laiminga(as)?“, „ar mano pareigos atitinka patirtį ir kompetencijas?“, „ar išties turiu sąlygas jas ugdyti?“.

„Jeigu darbuotojas jaučia, kad kasdienes užduotis atlieka autopilotu, dažniau moko kolegas, nei mokosi iš jų, neturi energijos ir ryžto imtis naujų atsakomybių ar užduočių, tai ženklas, kad laikas pokyčiams. Priėjus prie tokios išvados reikia apgalvoti tolesnius savo žingsnius – naujų galimybių ieškoti esamoje darbovietėje ar galbūt savo talentus realizuoti ir ugdyti naujoje“, – sako L. Laas.

- Reklama -

G. Vaitiekūnaitė priduria, kad darbdaviams taip pat nereikėtų laukti, kol darbuotojai pajus stokojantys galimybių augti, ir turėtų kurti į augimą orientuotą darbo aplinką bei organizacinę kultūrą. Dėl to įmonės personalo specialistams svarbu gerai apgalvoti visą darbuotojo organizacijoje kelią: nuo atrankos, įtraukimo į organizaciją ir adaptacijos, vertikalios bei horizontalios karjeros krypčių iki pat atsisveikinimo. Būtina drauge su darbuotojais apsibrėžti aiškius jiems organizacijoje keliamus asmeninius tikslus ir tinkamai iškomunikuoti įmonės siekius.

Susidėliokite augimo planą

L. Laas teigimu, bet kurio tikslo siekti yra gerokai lengviau turint aiškų planą, apsibrėžtus atskaitos taškus ir gaires. Karjeros planas leidžia laikytis aiškios krypties, įvertinti, kaip sekasi ja judėti, laiku imtis tam tikrų korekcijų ir pokyčių. Dėl to karjera turėtų būti planuojama kaip ir kasdieniai darbai: susidėliojant prioritetus, ilgalaikius tikslus skaidant į mažesnius, nusimatant aiškius terminus jiems įgyvendinti ir kriterijus rezultatui įvertinti. Tokį planą verta užfiksuoti raštu ir reguliariai įvertinti, kaip sekasi jo laikytis.

Veiklos ir karjeros trenerės Giedrės Vaitiekūnaitės.

„Asmeninio ir profesinio augimo planas yra būtinas, jeigu nenorime karjeros palikti savieigai. Jis leidžia geriau reflektuoti savo tikslus ir jų nuosekliai siekti, pamatyti bendresnį savo karjeros vaizdą. Taip pat planuojant savo augimą svarbu būti lankstiems – atsižvelgti į naujas aplinkybes, kintančius savo lūkesčius ir poreikius. Planavimo ir lankstumo derinys, reguliariai stabtelint ir įsivertinant situaciją, leidžia sąmoningai siekti augimo galimybių ir jas išnaudoti“, – sako L. Laas.

Plėtokite profesinius ryšius

L. Laas taip pat pabrėžia profesinių ryšių ir tarpasmeninių kontaktų (angl. networking) svarbą maksimizuojant savo augimo galimybes. Anot „Deel“ plėtros vadovės Baltijos, Vidurio ir Rytų Europos regione, profesiniai ryšiai padeda gauti naudingos informacijos ir patarimų, plėsti akiratį, geriau jausti, kuo gyvena vienos ar kitos srities specialistai, sužinoti apie esamas karjeros galimybes.

„Profesinių ryšių kūrimas ir palaikymas yra neatsiejama augimo ir tobulėjimo dalis, todėl visuomet verta plėsti savo socialinį ratą. Tam gali pasitarnauti tiek socialiniai tinklai, ypač profesionalams skirtas „LinkedIn“, tiek, žinoma, gyvas bendravimas, dalyvavimas įvairiuose formaliuose ir neformaliuose renginiuose, aktualiose konferencijose, seminaruose. Bendravimas leidžia neužsidaryti siaurame rate ir atveria naujų galimybių, taip pat padeda plėtoti svarbius „minkštuosius“ įgūdžius, tokius kaip komunikabilumas“, – sako L. Laas.

Ji priduria, kad sąlygas profesiniams ryšiams plėtoti darbuotojams turėtų sudaryti ir darbdaviai. Tai jie gali daryti, pavyzdžiui, pasiūlydami darbuotojams galimybę dalyvauti aktualiose konferencijose ar paprasčiausiai skatindami skirtingų komandų bendravimą įmonėje.

Stebėkite tendencijas

L. Laas teigimu, galimybių atranda tie, kurie jų ieško. Dėl to norintiems augti ir nepražiopsoti progų augti svarbu išsiugdyti įgūdį pastebėti naujas tendencijas ir aplink vykstančius pokyčius, kurie nebūtinai yra akivaizdūs. Buvimas procesų ir tendencijų priešakyje specialistui suteikia pranašumą ir leidžia pasinaudoti atsiveriančiomis galimybėmis.

„Svarbu stebėti situaciją rinkoje, suprasti, kokių naujų kompetencijų poreikis kyla, kokie reiškiniai ir kaip gali paveikti sektorių, kuriame siekiama karjeros, kaip šiems poreikiams pasiruošti. Visa tai suteikia impulsą augti ir padeda efektyviau siekti savo karjeros tikslų“, – sako L. Laas.

Nebijokite imtis iniciatyvos

Visgi, anot L. Laas, kiekvienu atveju svarbiausia nebijoti imtis iniciatyvos ir išeiti iš savo komforto zonos. Tai yra esminė augimo sąlyga – kad ir kiek daug dėmesio bus skiriama savirefleksijai, aplinkai stebėti ir naujiems įgūdžiams įgyti, iš to nebus didelės naudos, jei nepavyks atrasti drąsos veikti.

„Imtis iniciatyvos gali būti nedrąsu, tačiau be ryžtingų veiksmų tobulėti ir siekti karjeros tikslų sudėtinga. Svarbu savo vadovams ir organizacijai parodyti, kad tikrai nenorime stovėti vietoje. Reikėtų nebijoti vadovų klausti apie mokymų galimybes, patiems jų ieškoti ir paskatinti organizaciją tam tikrus naudingus kursus ir programas suteikti savo darbuotojams. Pavyzdžiui, geras būdas išmokti naujų dalykų ir sužinoti apie skirtingus įmonės procesus ir darbo pozicijas yra kolegų šešėliavimas, tad gal verta pasiteirauti apie tokią galimybę? Aktyvus dalyvavimas įmonės gyvenime leidžia augti ir praverti naujas duris“, – sako L. Laas.

G. Vaitiekūnaitė priduria, jog ne mažiau svarbu, kad įvairūs įmonėse organizuojami mokymai būtų išties naudingi: „Dažnai tie mokymai tampa paprasčiausiu formalumu, kuris leidžia tiek įmonei, tiek darbuotojui užsidėti varnelę prie tobulėjimo tikslų. Taip tikrai neturėtų būti. Darbuotojai turi būti motyvuoti mokytis, o „užnorinti“ mokytis to, kas neaktualu, tikrai neįmanoma.“

spot_img

Birželio 13-oji: vardadieniai, dienos INFO, Šv. Antanas, Šienapjūtė

Birželio 13-oji – Šv. Antanas, Šienapjūtė; Tarptautinė albinosų diena. Birželio tryliktoji, ketvirtadienis – 164-oji metų diena (ketvirtoji 24-iosios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 200 dienų. Savo vardadienius šiandien švenčia Akvilina, Anta, Antanas, Antanė, Antanina,...

Astrologinė prognozė birželio 13-ajai, ketvirtadieniui

AVINAS. Gali kilti minčių apie darbo keitimą, sveikatos atstatymą. Pravartu elgtis ir dirbti taip, kad netektų gailėtis pernelyg uždelsus ar neįvertinus savo galimybių. JAUTIS. Regis, diena padovanos spalvingų emocijų. Gali būti ir romantikos, ir dramų....

Santechnikas paaiškino, kodėl nereikėtų pilti aliejaus į plautuvę

Ar žinote, kodėl negalima pilti aliejaus į plautuvę? Štai penkios svarbios priežastys, kodėl turėtumėte vengti šio įpročio. Visų pirma, dėl vamzdynų užsikimšimo. Riebalai ir aliejus, patekę į šaltą vandenį, sustingsta ir prilimpa prie vamzdžių sienelių....

Bendrovė ištestavo 50 elektromobilių modelių: išaiškėjo efektyviausi

Lietuvoje daugėjant vairuotojų, persėdančių į elektra varomas transporto priemones, vienas aktualiausių klausimų – kokio gamintojo elektromobilį įsigyti. Siekdamas palengvinti pasirinkimą potencialiems pirkėjams, „Latvenergo“ grupei priklausantis „Elektrum Drive“ įvertino daugiau nei 50 Baltijos šalyse parduodamų...

Gluminantis sukčių pasiūlymas socialiniuose tinkluose

„Pamestas bagažas tik už 2,95 Eur“ – skelbia iš pažiūros oficialus vieno didžiausių Lietuvos oro uostų „Facebook“ puslapis. Skelbime siūloma įsigyti „pamestą“ ir niekam nebereikalingą bagažą, kuriame gali būti vertingų daiktų. Tačiau neapsigaukite, tai...

Medikams kyšius dalinusiai įmonės atstovei skirta beveik 6 tūkst. eurų bauda

Gydytojus papirkinėjusiai medicinos įranga ir priemonėmis prekiaujančios įmonės padalinio vadovei Panevėžio apylinkės teismas skyrė 5,8 tūkst. eurų baudą, trečiadienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Bylos duomenimis, įmonės atstovė G. D., veikdama kartu su šios medicinos...

Gudriausi sukčių metodai stebina: įkliūva net atsargiausi

Finansinių nusikaltėlių atakų aktyvumui nemažėjant, jų metodai tampa vis išradingesni ir sunkiai atpažįstami net patiems kritiškiausiems. Pasak „Citadele“ banko Baltijos šalių lėšų valdymo ir prekybos finansavimo tarnybos vadovo Romo Čereškos, vasarą gyventojai dar labiau...

Išvenkite „spyruoklės“ efekto: kaip organizmą paruošti atostogoms?

Ne vienam teko susidurti su situacija, kai išvykus kruopščiai planuotų atostogų ir vos atsipalaidavus kūnas tarsi pasako „ne“: ima skaudėti raumenis, sulėtinę tempą jaučiame tam tikrą diskomfortą, „kimba“ ligos. Kineziterapeutas Artūras Čižas rekomenduoja aktyvia...

ORAI: Trečiadienį numatomi trumpi lietūs, perkūnija ir stiprūs vėjai

Trečiadienio dieną Šiaurės Vakarų Lietuvoje daug kur numatomas trumpas lietus, kai kur su perkūnija. Vėjas pietvakarių, vakarų, 8–13 m/s, kai kur gūsiai 15–17 m/s. Temperatūra 18–22, vakariniuose rajonuose vietomis 15–17 laipsnių šilumos. Ketvirtadienio naktį kai...

Birželio 12-oji: vardadieniai, dienos INfo

Birželio 12-oji – Pasaulinė kovos prieš dirbančius vaikus diena. Birželio dvyliktoji, trečiadienis – 163-ioji metų diena (trečioji 24-iosios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 201 diena. Savo vardadienius šiandien švenčia Anupras, Dovė, Krisčius, Kristė, Kristijona,...

Astrologinė prognozė birželio 13-ajai, ketvirtadieniui

AVINAS. Gali kilti minčių apie darbo keitimą, sveikatos atstatymą. Pravartu elgtis ir dirbti taip, kad netektų gailėtis pernelyg uždelsus ar neįvertinus savo galimybių. JAUTIS. Regis, diena padovanos spalvingų emocijų. Gali būti ir romantikos, ir dramų....

Klaipėdoje vyrą nušovusią verslininkę siunčia už grotų: teismas skyrė itin griežtą bausmę

Klaipėdos apygardos teismas neviešuose teismo posėdžiuose išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai sutuoktinio nužudymu ir neteisėtu šaunamojo ginklo laikymu pareikšti 45 metų verslininkei. Teismas nustatė, kad R. A. šeimos namuose Klaipėdoje sutuoktiniui priklausiusiu ginklu šovė į...

Jokių antibiotikų ir užauginta Lietuvoje: „Iki“ šviežios vištienos populiarumas tik auga

Vištiena – šio sezono grilintojų favoritė. Kad patiekalas pavyktų tobulai skaniai, visa magija prasideda ne nuo marinato ar kepimo būdo, o dar parduotuvėje, renkantis mėsą. Ji turi būti šviežia, o jos kokybė kruopščiai kontroliuojama....

ORAI: Šiandien daugelyje rajonų trumpas lietus ir perkūnija

Šiandien Lietuvoje daugelyje rajonų trumpas lietus, kai kur galima perkūnija. Vėjas pietvakarių, pietų, 8–13 m/s, vietomis gūsiai 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra 20–25, pajūryje 17–19 laipsnių šilumos. Trečiadienio naktį daug kur, dieną vietomis trumpai palis. Vėjas...

Birželio 11-oji: vardadieniai, dienos INFO

Birželio vienuoliktoji, antradienis – 162-oji metų diena (antroji 24-iosios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 202 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Agluona, Aluona, Barnabas, Flora, Raminta, Ramintas, Tvirbutas, Tvirbutė, Tvirgeda, Tvirgedas, Tvirmantas, Tvirmantė; rytoj: Anupras,...

Astrologinė prognozė birželio 11-ajai, antradieniui

AVINAS. Šiandien būsite linkę nerūpestingai išlaidauti, vilioti patinkančius asmenis, leistis į avantiūras. Iš tikrųjų galite patirti kažką intriguojamo. Deja, gresia ir nuostoliai, žala. Saugokite vaikus. JAUTIS. Diena gali būti rami, šeimyniška, tačiau vakare koją kiš...

Prieš teismą stos slaptai veikęs kanapių laboratorijos savininkas

Kauno teismui perduota baudžiamoji bylą, kurioje 56-erių Vilkaviškio gyventojas kaltinamas kanapių auginimu profesionaliai įrengtoje laboratorijoje ir neteisėtu disponavimu labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu. Kaip pranešė prokuratūra, teisėsaugos pareigūnai kovo mėnesį demaskavo vilkaviškiečio gyvenamoje vietoje specialiai...

Pirmadienio orai: lietus, perkūnija ir kruša pietryčiuose, temperatūra 18–23°C

Pirmadienio dieną daug kur lietus (vyraus trumpi lietūs), pietrytinėje šalies dalyje vietomis smarkus. Kai kur perkūnija, galima kruša. Vėjas besikeičiančios krypties, 7–12 m/s, per perkūniją vietomis gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra 18–23 laipsniai šilumos. Antradienio naktį...

Birželio 10-oji: vardadieniai, dienos INFO

Birželio dešimtoji, pirmadienis – 161-oji metų diena (pirmoji 24-iosios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 203 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Diana, Galindas, Galindė, Gaudrimė, Litgarda, Liutgardas, Margarita, Nikandras, Nikas, Pelagas, Pelagija, Vingailas, Vingailė,...

Astrologinė prognozė birželio 10-ajai, pirmadieniui

AVINAS. Giminaitis, draugas žmogus gali kreiptis dėl talkos ar tarpininkavimo, arba šios pagalbos iš jo prireiks jums. Gali išaiškėti draugų ir meilės partnerių nuotykiai arba neplanuotų rūpesčių sukels kiti šeimos nariai, vaikai.  JAUTIS. Regis, jums...

Poilsio dienos tėvams auginantiems vaikus iki 16 metų

Seimas svarsto Darbo kodekso pataisas dėl mamadienių ir tėvadienių, siūlant daugiau poilsio dienų tėvams su vaikais iki 16 m. Pasiūlymai iki liepos 8 d. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pradėjo Darbo kodekso pataisų dėl...

Birželio 9-oji: vardadieniai, dienos INFO

Birželio devintoji, sekmadienis – 160-oji metų diena (paskutinė 23-iosios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 204 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Daina, Felicija, Felicijus, Ginta, Gintas, Gintautas, Gintautė, Gintė, Prima, Primas, Vitalija; rytoj: Diana, Galindas,...

Rekomenduojame

spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

spot_img

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img