6.7 C
Marijampolė
2024 / 05 / 13

Gydytoja: apie kontraceptinių priemonių įvairovę, ginekologo konsultacijos svarbą ir sugrįžtantį vaisingumą

Ar jau skaitėte?

Poros, turinčios lytinių santykių, bet nenorinčios susilaukti vaikų, saugojasi įvairiausiais būdais. Vienos renkasi natūralius šeimos planavimo metodus, kitos – į pagalbą pasitelkia skirtingas kontraceptines priemones. Kauno „Kardiolitos klinikų“ Akušerijos ir ginekologijos centro gydytoja akušerė-ginekologė dr. Sonata Barilienė sako, kad šių metodų suteikiamas apsaugos lygis – skirtingas. Anot jos, jeigu yra reikalingas patikimas būdas planuoti pastojimų laiką bei skaičių, padėti gali tinkamai vartojamos efektyvios priemonės, kurių pasirinkimas Lietuvoje – platus.

Kauno „Kardiolitos klinikų“ gydytoja akušerė-ginekologė dr. S. Barilienė akcentuoja, kad kontraceptines priemones rekomenduojama vartoti visoms moterims, kurios turi lytinius santykius, tačiau neplanuoja nėštumo. Šių priemonių pasirinkimas Lietuvoje itin platus: remiantis atliktais klinikiniais tyrimais, pagal veiksmingumą jos skirstomos į itin efektyvias, efektyvias ir mažiau efektyvias.

- Reklama -
Kauno Kardiolitos klinikos_akušerė-ginekologė dr. Sonata Barilienė.

„Labai efektyvios priemonės, priskiriamos ilgalaikei grįžtamajai kontracepcijai ir suteikiančios 99,2–99,9 proc. apsaugą – implantai, hormoninė ir varinė gimdos spiralės. Itin veiksmingą apsaugą nuo nepageidaujamo nėštumo suteikia ir ilgalaikė negrįžtamoji kontracepcija – sterilizacija. Efektyvioms kontraceptinėms priemonėms priskiriamos sudėtinės kontraceptinės tabletės ir progestino tabletės, kontraceptiniai pleistrai, makšties žiedas bei injekuojami hormoniniai vaistai. Teorinis visų šių priemonių patikimumas siekia 99,7 proc., bet dėl galimų vartojimo klaidų jos realiai veiksmingos 91 proc. atvejų“, – aiškina „Kardiolitos klinikų“, kuriose dirba vieni geriausių gydytojų Lietuvoje, akušerė-ginekologė.

Dr. S. Barilienės teigimu, mažiau efektyviems šeimos planavimo metodams priskiriamas barjerinės kontracepcijos (prezervatyvų) ir spermicidų – kremų, žvakučių, makšties tablečių – naudojimas, nutrauktas lytinis aktas bei susilaikymas nuo lytinių santykių vaisingų dienų metu. Realus šių metodų apsaugos nuo nepageidaujamo nėštumo lygis siekia 72–82 proc., todėl juos rekomenduojama taikyti tik tokiu atveju, jeigu nėra tvirto apsisprendimo, kad šiuo metu nėštumas yra nepageidaujamas. Kitu atveju verta rinktis tik labai efektyvias ar efektyvias priemones.

Ką reikia žinoti apie skubiąją kontracepciją?

Kauno „Kardiolitos klinikų“ gydytoja sako, kad skubioji kontracepcija, padedanti išvengti neplanuoto nėštumo, turi būti naudojama praėjus ne daugiau kaip 72–120 valandų po nesaugaus lytinio akto. Dažniausiai yra pasirenkamos levonorgestrelio tabletės, kurių veiksmingumas mažėja su kiekviena para: pirmąją siekia 95 proc., antrąją – 85 proc., trečiąją – 58 proc., ketvirtą ar penktą – tik 52 proc., o koks jų efektyvumas vėliau – nežinoma. Jeigu mėnesinės vėluoja 7 dienas ir daugiau, po to, kai buvo suvartota skubioji kontracepcija, reikalinga atlikti nėštumo testą. Jeigu vis dėlto moteris pastojo, nėštumo ir vaisiaus pažeidimo rizika nepadidėja.

„Skubiai kontracepcijai gali būti panaudota ir varinė gimdinė spiralė, kuri turi būti įvesta per 120 val. po nesaugių lytinių santykių, tada jos kontraceptinė apsauga siekia 99 proc.“, – teigia dr. S. Barilienė.

- Reklama -

Akušerė-ginekologė priduria, kad naudojant skubiąją kontracepciją moteris gauna smūgines hormonų dozes, neretai sutrinka jos mėnesinių ciklas, gali pykinti, kamuoti krūtų veržimas, pykinimas ar nuovargis, todėl šiuo metodu nereikėtų naudotis dažnai. Rekomenduojama po vienkartinio atvejo kreiptis į gydytoją ir su juo aptarti tolimesnės ilgalaikės kontracepcijos galimybes.

Atvejai, kai tam tikra kontracepcija – neskiriama

Dr. S. Barilienė akcentuoja, kad prieš pradedant naudoti kontraceptines priemones yra reikalinga gydytojo ginekologo konsultacija. Jos metu yra surenkama išsami anamnezė, įvertinama moters sveikatos būklė, turimos ligos, vartojami medikamentai, kraujospūdis ir atliekama ginekologinė apžiūra. Be to, yra reikalinga ultragarsinė ginekologinė patikra, kad būtų įvertinta kiaušidžių struktūra ir gimdos ertmės būklė bei atliktas gimdos kaklelio citologinis tyrimas. Vizito metu specifiniai kraujo tyrimai įprastai nėra skiriami.

„Įvertinus moters sveikatos būklę, gretutines ligas ir visas galimas rizikas, su paciente aptariami individualiai tinkantys apsaugos nuo nepageidaujamo nėštumo metodai. Tai itin svarbu, nes iš tiesų esama nemažai būklių, kai vienos ar kitos kontraceptinės priemonės – neskiriamos. Pavyzdžiui, onkologinė patologija, nepatikslinti kraujavimai iš genitalijų, buvę venų trombozės, insultai ar infarktai, kepenų ligos, krešumo sistemos sutrikimai, ekstragenitalinės sisteminės ligos, migrena su aura, aukštas kraujospūdis, sunkios eigos cukrinis diabetas ir kita – tai būklės, kurių metu hormoninė kontracepcija yra neskiriama“, – teigia dr. S. Barilienė.

Anot akušerės-ginekologės, nors kai kurių medikamentų vartojimas nėra laikomas kontraindikacija hormoninei kontracepcijai, tačiau gali sumažinti jos efektyvumą. Be to, jeigu moteris serga dubens uždegimine liga ar yra išsivysčiusi makšties infekcija, negalima įvesti gimdos spiralės. Vis dėlto, jeigu esant tam tikroms būklėms specifinės kontraceptinės priemonės neskiriamos, gydytojas gali rekomenduoti kitas, kurias būtų saugu naudoti.

„Kontraceptinės priemonės turi būti naudojamos tol, kol nėštumas yra nepageidaujamas. Kartais kyla klausimų, kiek ilgai galima vartoti hormoninę kontracepciją. Atsakymas – tol, kol nėštumas nepageidaujamas. Nėra metais apribota hormoninės kontracepcijos vartojimo trukmė, kaip ir nėra jokių nuorodų, kad būtų reikalingos vartojimo pertraukos po tam tikro laiko. Vertinant pagal reprodukcinį amžių, moterims virš 40 metų sudėtinė hormoninė kontracepcija nėra absoliučiai netinkama, tačiau tokioms pacientėms dažnėja gretutinių ligų ir būklių, kai labiau tinkamos tik gestagenus turinčios priemonės“, – aiškina dr. S. Barilienė.

Nutraukus kontracepciją, vaisingumas grįžta

Kauno „Kardiolitos klinikų“ gydytoja sako, kad priklausomai nuo kontraceptinio metodo moters organizme vyksta nepavojingi, kartais net naudingi, pokyčiai. Pavyzdžiui, pastebimos šios nekontraceptinės naudos – mažėja mėnesinių skausmai, kraujavimo gausumas, slopsta endometriozės židiniai, stebimas teigiamas poveikis prieš gimdos ir kiaušidžių vėžį, gydoma aknė ir palengvėja priešmenstruacinio sindromo požymiai. Be to, naudojamos barjerinės priemonės (prezervatyvai) apsaugo nuo lytiniu keliu plintančių infekcijų.

„Hormoninė kontracepcija slopina ovuliaciją, tirština gimdos kaklelyje esančias gleives, plonina gimdos gleivinę ir sutrikdo apvaisinto kiaušinėlio implantaciją. Pradėjus ją vartoti gali atsirasti nuotaikos pokyčiai, lytinio potraukio sumažėjimas, krūtų jautrumas, galvos skausmai, pykinimas ar acikliniai negausūs kraujavimai, tačiau šie negalavimai neretai po 3–4 mėnesių išnyksta savaime“, – teigia dr. S. Barilienė.

Akušerė-ginekologė priduria, kad nutraukus kontracepcijos vartojimą, vaisingumas visiškai atsistato. Tačiau reikia nepamiršti, kad metams bėgant natūralus vaisingumas mažėja. Nuo 35 metų sveikų moterų tikimybė natūraliai pastoti ženkliai mažėja, taip pat didėja atsitiktinių chromosominių pakitimų rizika, dėl kurių ir persileidimų skaičius yra didesnis nei jaunesnio amžiaus moterimis, tačiau buvusi kontracepcija čia niekuo dėta.

Kardiolitos klinikoms“ priklauso 4 klinikos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose, kuriose dirba apie 400 aukščiausios kvalifikacijos gydytojų. Klinikos teikia 45 medicinos sričių paslaugas tiek Lietuvos, tiek iš užsienio šalių atvykstantiems klientams. Naujausios „Kardiolitos klinikų“ užsakymu „Spinter research“ 2021 m. lapkritį atliktos apklausos duomenimis, „Kardiolitos klinikos“ yra žinomiausios iš visų privačių gydymo įstaigų Lietuvoje.

spot_img

Astrologinė prognozė gegužės 13-ajai, pirmadieniui

AVINAS. Nors jums norėsis ramybės, artimieji reikalaus daugiau dėmesio. Pasistenkite juos išklausyti. Tai gali suteikti lengvą susitaikymą, jeigu kilo problemų asmeniniuose santykiuose. JAUTIS. Šiandien jums seksis užsiimti protine veikla, organizuoti renginius ar pan. Jei užplūs...

Astrologinė prognozė gegužės 12-ajai, sekmadieniui

AVINAS. Geriausiai šiandien seksis bendrauti su artimais žmonėmis įprastoje aplinkoje. Galite surengti namuose ar sodyboje nedidelę gurmanišką puotą savo artimiesiems, vaikams. JAUTIS. Neatsisakykite gauto pakvietimo, pasiūlymo apsilankyti pas draugus, kaimynus ar gimines. Jūs tikrai labai...

Astrologinė prognozė gegužės 11-ajai, šeštadieniui

AVINAS. Nederėtų rizikuoti nei reputacija, nei pinigais, kad ir kaip viliojamai nuskambėtų avantiūristinis pasiūlymas. Reformas namų ūkyje, asmeniniame gyvenime reikia vykdyti apgalvotai, tariantis bei derinant interesus su šeimos nariais. JAUTIS. Regis, neišvengsite nesusipratimų. Jūsų požiūris...

Astrologinė prognozė kitai savaitei

Astrologinė prognozė kitai savaitei, gegužės 13–19 dienoms. AVINAS Savaitės pradžia provokuos avantiūroms, rizikai, tiek susijusiai su meile, tiek su pirkimais-pardavimais bei verslais. Gali būti smagu, o gal šį kartą avantiūrizmas išeis ir į naudą. Seksis visuomeninėje...

Įsigiję pigiau vištienos „Rimi“, pasiruošite kepsnelių „Eurovizijos“ vakarui: pirštus apsilaižys visa draugų kompanija

Šeštadienį lauksite svečių „Eurovizijos“ vakarui ir nežinote, ką greitai, skaniai bei pigiai paruošti? Pamarinavę vištienos šlauneles su citrinos žievele, aromatingais kepsneliais mėgausitės vos po pusvalandžio. Šis patiekalas atsieis itin pigiai: ingredientų sąrašas trumpas, paruošimas...

Šeimos gydytoja papasakojo, kokių klaidų nedaryti, norint sėkmingai mesti svorį

Sparčiai šylant, orams nemaža dalis žmonių pradeda intensyviai ruoštis vasaros sezonui ir daugiau dėmesio skiria savo kūno linijoms. Tiesa, net pradėjus aktyviau sportuoti ir riboti tam tikrų maisto produktų kiekį, ne visada gali pavykti...

Pristatė Lietuvoje kelionę pradėjusį vėžio „konsultacijų kabinetą“: net 40 proc. vėžio atvejų galima išvengti

Onkologinių susirgimų tikimybė visuomenę vis dar itin gąsdina, o apie prevencines programas ir šiuolaikinį gydymą gyventojai žino nepakankamai. Todėl Europos Sąjungos (ES) kovos su vėžiu misijos turas pradėjo kelionę Vilniuje – „konsultacijų kabinete“ žiniomis...

Spalvomis, kvapais ir skoniais užburiantis Tunisas – dykumų oazės ir balto smėlio paplūdimiai nukels...

Krištolo skaidrumo Viduržemio jūros skalaujami ir palmėmis nusėti balto smėlio paplūdimiai ne vieną keliautoją atvilioja į egzotiškąjį Tunisą, kone kiekviename žingsnyje stebinantį ryškiais kontrastais. Afrikos spalvų, kvapų bei skonių pripildytos kelionės akimirkos dar ilgai...

ORAI: Penktadienio dieną daug kur palis, vyraus nedidelis lietus

Penktadienio dieną daug kur palis, vyraus nedidelis lietus. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 11–16 laipsnių šilumos. Šeštadienį lietaus tikimybė maža. Vėjas šiaurės vakarų, šiaurės, naktį 5–10 m/s, dieną 8–13 m/s. Temperatūra naktį...

Gegužės 10-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO (Buhalterių diena)

Gegužės 10-oji – Buhalterių diena. Gegužės dešimtoji, penktadienis – 130-oji metų diena (penktoji 19-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 234 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Bertolda, Bertoldas, Putinas, Sangailė, Viktorina; rytoj: Dalius, Mamerta, Mamertas, Mamertina,...

Astrologinė prognozė gegužės 10-ajai, penktadieniui

AVINAS. Šiandien nemažai bendrausite, tačiau kai kurie pokalbiai virs ginčais ir ims varginti. Gali atsirasti techninių, transportavimo, prekybinių rūpesčių. Viską nesunkiai sutvarkysite ir išspręsite, jei tik nesinervinsite ir nenuleisite rankų. JAUTIS. Diena bus kupina piniginių,...

Baigėsi išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose: sulaukta beveik 170 tūkst. rinkėjų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad, per tris išankstinio balsavimo dienas rinkdami Prezidentą ir spręsdami referendume dėl pilietybės išsaugojimo iš viso balsavo beveik 170 tūkstančių rinkėjų. Preliminariais VRK duomenimis, rinkėjų aktyvumas pasiekė 7,1 proc. nuo...

„Rimi“ naujovė taromatuose: padės neprarasti nė vieno cento už grąžintą tarą

„Rimi“ pirkėjai nuo šiol galės pasirinkti, kaip jie nori susigrąžinti pinigus už depozitinę tarą. Iki šiol sugrąžinę depozitą, pirkėjai gaudavo popierinį kvitą, kurį galėdavo išleisti apsipirkdami „Rimi“, arba susigrąžindami kvite nurodytą sumą „Rimi“ kasose....

Lietuvoje surengtos HIMARS kovinio šaudymo pratybos: paleisti šoviniai į taikinius Baltijos jūroje

Ketvirtadienio popietę prasidėjo Lietuvos ir JAV kariuomenių kovinio šaudymo pratybos „Neatidėliotinas atsakas 2024“. Jų metu į Baltijos jūrą šaudoma iš reaktyvinės salvinės ugnies sistemos HIMARS. Tokios pratybos Lietuvoje vykdomos pirmą kartą. Pratybos vyksta Kairiuose, Klaipėdoje rajone, esančiame Brigados generolo Povilo Plechavičiaus...

Kas laimės šį savaitgalį? „Iki“ nuolaidiškėse pasiseks visiems: TOP 3 greitos idėjos užkandžiui, pietums...

Ir šeštadienį, ir sekmadienį teks rinktis, kam skirti savo balsą. Tačiau svarstyti, ką skanaus ir nebrangaus pasiruošti belaukiant rezultatų, nereikės. „Iki“ nuo ketvirtadienio kviečia į tradicines „Nuolaidiškes“ – pažėrė aibę gerų pasiūlymų ir siūlo...

ORAI: Ketvirtadienio dieną daug kur palis, vyraus nedidelis lietus

Ketvirtadienio dieną daug kur palis, vyraus nedidelis lietus. Vėjas besikeičiančios krypties, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra 8–13, Pietvakarių Lietuvoje kai kur 14–16 laipsnių šilumos. Penktadienį daug kur palis, dieną vyraus nedidelis lietus. Vėjas naktį pietvakarių, vakarų,...

Gegužės 9-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO (Šeštinės)

Gegužės 9-oji – Europos diena; Šeštinės. Gegužės devintoji, ketvirtadienis – 129-oji metų diena (ketvirtoji 19-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 235 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Austė, Austėja, Eda, Edita, Grigalius, Mintgailas, Mintgailė, Pominas,...

Astrologinė prognozė gegužės 9-ajai, ketvirtadieniui

AVINAS. Patirsite daug įspūdžių, jei būsite įvykių sūkuryje, viskuo domėsitės, aktyviai bendrausite. Gali būti, kad teks duoti ar imti interviu, arba kitaip viešai išreikšti tam tikrą savo nuomonę. JAUTIS. Šiandien jums labiausiai norėsis paprastų žemiškų...

„Rimi“ įsigykite pistacijų pigiau: šis sveikatai palankus užkandis tiks „Eurovizijos“ vakarėliui (receptas)

Riešutus dažniau prisimename žiemą, tačiau tai puikus užkandis visais metų laikais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad riešutai turi daug naudingų medžiagų, o juose esantys augaliniai steroliai mažina blogojo...

„Iki“ klientų valdybos narių grilio atradimai: kas labiausiai nustebino?

Didelio susidomėjimo sulaukusi naujoji „Iki“ iniciatyva – „Iki“ klientų valdyba – įgauna pagreitį. Susirinkę į pirmąjį posėdį, dešimt jos narių ne tik aptarė būsimą veiklą, bet ir nuveikė pirmąjį darbą, kurio rezultatai bus naudingi...

Gegužės 8-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO (Šv. Stanislovas, Cibulinis)

Gegužės 8-oji – Tarptautinė raudonojo kryžiaus diena; Šv. Stanislovas, Cibulinis; Lietuvos muitinės įkūrimo diena; Antrojo pasaulinio karo aukų atminimo diena; Pasaulinė orientavimosi sporto diena. Gegužės aštuntoji, trečiadienis – 128-oji metų diena (trečioji 19-osios metų savaitės...

ORAI: Artėjančiomis dienomis bus kintanti temperatūra su trumpais lietumis, šalnomis naktį ir vidutinio stiprumo...

Šiandien be žymesnio lietaus. Vėjas šiaurinių krypčių, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra 10–15 laipsnių šilumos. Ketvirtadienį kai kur trumpai palis. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 1–6 laipsniai šilumos, Rytų Lietuvoje ore vietomis, dirvos paviršiuje...
spot_img
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

spot_img

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img